Een mens heeft in de eerste plaats vooral nood aan voldoende slaap – gemiddeld 8 uur per nacht – en uiteraard bepaalt ook het levenspatroon mee de slaapkwaliteit. Maar minstens even belangrijke criteria ...
We gaan vandaag steeds bewuster om met onze gezondheid. We trekken massaal onze loopschoenen aan of zoeken een andere vorm van lichaamsbeweging, we koken en eten steeds bewuster, we bouwen voldoende rustpauzes in om ook op mentaal vlak een gezond evenwicht te vinden… En dat is goed natuurlijk, maar één aspect wordt heel vaak uit het oog verloren: ons huis. Inderdaad: is je woning wel een gezonde plek om in te leven? Een vreemde vraag? Niet als je bedenkt hoeveel tijd je in huis doorbrengt.
Misschien heb je er gewoon nog niet bij stilgestaan, maar het is belangrijk te beseffen dat gezond wonen een kwestie is van een gezonde binnenhuisomgeving te creëren. Dat wil zeggen dat er een aangename temperatuur en genoeg natuurlijk licht in de woning moet zijn, maar ook voldoende gezonde verse lucht én dat vervuilde of schadelijke stof-fen zo snel mogelijk uit je woning verdreven moeten worden.
Vervuilde of schadelijke stoffen zijn er ook in jouw huis. Zelfs dagelijkse activiteiten als koken, poetsen, douchen en klussen, maar ook slapen, of gewoon ademen en zweten, maken stoffen vrij die nefast zijn voor de gezondheid. Bedenk even hoeveel uren je jaarlijks in de slaapkamer doorbrengt en welke lucht je dan inademt. Zijn de omstan-digheden in de studeerkamer van je kinderen wel optimaal, zodat ze zich goed kunnen concentreren? Is er met andere woorden genoeg natuurlijk licht en voldoende verse lucht?
Je merkt het, een gezonde woning lijkt evident, maar dat is het niet. Gelukkig kan je er vrij eenvoudig iets aan doen.